nl
 • nl
 • en
 • fr
 • Terug naar overzicht

  Zwembad De Zwemkom
  Wevelgem, België

  Opdrachtgevend bestuur

  gemeente Wevelgem

  Bouwteam

  Van Roey Vastgoed met LD-Architecten, VK Engineering, EEG Group, Van Roey Maes

  Programma

  25m-bad, instructiebad, speelzone met familieglijbaan, brasserie, polyvalente ruimte

  Taken

  masterplan, architectuur, waterbehandeling, interieur

  Studiebureau

  VK Engineering (stabiliteit & technieken)

  Oplevering

  2020

  Bruto oppervlakte

  ± 3 375 m²

  Bouwkost (excl. BTW)

  ± € 8.25 mln

  Fotografie

  LD-Architecten

  Het projectgebied van het nieuwe zwembad bevindt zich als “een binnentuin” in het stedelijk weefsel. Het springt niet in het oog vanaf de toegangswegen maar verwortelt zich in de omgeving door een goede doorwaadbaarheid. Via verschillende toegangen kunnen we er te voet, met de fiets en met gemotoriseerd verkeer naar toe. De zwembadsite is er niet enkel voor het zwembadgebouw. Het maakt deel uit van een sportsite waar we ook atletiek, volleybal, basketbal, voetbal en een Finse piste hebben.

  Het zwembadgebouw is ingepast als “groepsspeler”. Een speler die met “zachte grenzen” respectvol het sportteam versterkt. Het zorgt voor een extra impuls op de site. Als goede speler positioneert hij zich strategisch met aandacht voor zijn medespelers, licht en zicht.

  De zwembad gerelateerde functies genieten van een massieve beton en metselwerk architectuur. De functies op de verdieping nemen de opportuniteit van een lichte, flexibele structuur. In de gevels wordt dit transparant meegenomen en wordt het meteen duidelijk dat dit gebouw niet zwemmen alleen is.

  De binnentuin vraagt geen “eyecatcher architectuur”. Het gebouw is onderdeel en afsluiter van het sportgebied. Het benadrukt het groene karakter en door zich op te stellen aan de grens behoudt het de buitenvelden als één aaneengesloten geheel. Dit maximaliseert het potentieel van de site en omkadert in één opslag zijn aanbod. De baden worden een onderdeel van de sportsite en benadrukken zijn totaalbeleving.

  Het ontwerp heeft een compacte speelse vorm waarbij de overhoekse bewegingen uitnodigen tot ontmoeten en de dynamiek van site bevestigen. Zo ontstaat extra spel voor de passant, licht en lucht. Aan de hoekgevels ontstaat transitieruimte die ons begeleidt van beleving naar beleving en in alle actie een rustpunt tot ontmoeten creëert. Het zijn de hoeken die het gebouw verweven met de site. Enerzijds krijgt het sportwater en recreatiewater een uitnodigende blik voor de passant. Anderzijds krijgen we een duidelijk gezicht van en begeleiding naar de toegang en de cafetaria op de verdieping.

  Er is gekozen voor het principe van intelligent stapelen waarbij cafetaria en sportdienst zich op de verdieping bevinden en het zwemmen op het gelijkvloers. De cafetaria bevindt zich zo “overkijkend” strategisch tussen binnen- en buitenbeleving. De sportdienst en leslokalen vinden de nodige rust zonder ver weg te zijn van het hart van het project. De passerelle doorheen de zwemhal legt de link tussen gelijkvloers en verdieping.

  De zwemhal, geïnspireerd op de totaalbeleving van de sportsite zet in op een actieve beleving. We nodigen uit tot bewegen. Het recreatief gedeelte is geen klassiek kinderbad maar een innovatief kinderspeelterrein op maat van jonge gezinnen.

  Meer weten:
  https://www.youtube.com/watch?v=VuxM4ozqY8k
  https://www.bouwenaanvlaanderen.be/artikel/de-zwemkom-als-groepsspeler/
  https://www.zwembadbouw.eu/artikel/de-zwemkom-als-groepsspeler/

  Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info